Get Adobe Flash player

Az új tanév mindig számos újdonságot hoz az oktatási intézmények, a tanulók, és a pedagógusok életébe. Az iskolák – a lehetőségekhez mérten –igyekeznek modernizálni, módszereikben megújulni, így a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola az idei tanévtől kezdve elindítja a tablettel támogatott oktatást. Az eszköz használatának bevezetésével nemcsak a kerületben, hanem országos szinten is az elsők közé kerül az intézmény, hiszen a tabletet jelenleg használó iskolák száma 15 alatt van. Az iskola célja, hogy olyan naprakész tudást adjon a diákok kezébe, mellyel versenyképesek maradhatnak mai világunkban; így kerül a „kis elsősök” padjára is a legmodernebb oktatástechnológiai eszköz a frissen vásárolt füzet és íróeszköz mellé.

2015_08_26_13_46_51_HDR

Az intézmény a kezdéshez 18 db táblagépet vásárolt, melyet a három 1. osztály és két 5. osztály vehet birtokba. Az eszközök számából adódóan lesz olyan óra, ahol párban használják az eszközöket, azonban a legtöbb alkalommal minden tanulónak jut egy gép. A tablettel támogatott oktatás számos előnnyel jár, kezdve a motivált tanulók mosolyától, egészen a testre szabható feladatokon át, a pontos mérés-értékelésig, mely egyaránt visszajelzés diáknak, pedagógusnak és szülőnek. Fontos megjegyezni, hogy egyelőre nem tablet-alapú, hanem tablettel támogatott oktatásról beszélünk; az eszköz a megszokott óramenetekbe illeszkedik, kiegészítve, erősítve az eddig bevált eszközöket, módszereket.

A táblagépekre kezdésnek 25 darab applikáció került, melyek között játékos oktató appok, rajzprogramok, szótárak, lexikon találhatók; ezek egészülnek ki 6 darab saját fejlesztésű applikációval és virtuális osztályteremmel, melyek jelenleg tesztelési fázisban vannak. Az oktatási alkalmazások szakemberek segítségével kerültek kiválasztásra, speciálisan az alsó tagozatosok és az 5. osztályos diákok igényeit figyelembe véve.

A projekt előkészülete egy évet vett igénybe, mely idő alatt az intézmény informatika tanára, rendszergazdája az iskolavezetéssel szorosan együttműködve dolgozta ki az eszközbeszerzésre, pedagógus-továbbképzésre szóló stratégiát. Az iskola büszke arra, hogy saját forrásból és támogatók megnyerésével sikerült összehoznia a projektet, kezdve az eszközök megvásárlásától, az eszközök biztonságos elhelyezésén, az applikációk telepítésén át, egészen a 60 órás pedagógus továbbképzésig. A pedagógusok továbbképzése intézményen belüli oktatóval kerül megvalósításra. A tanfolyam első modulját elvégző tanítók, tanárok magas száma (az iskolában oktatók fele) igazolja az IKT és az innováció felé való nyitottságot.

Az iskola vezetése kidolgozott stratégiával rendelkezik a projekt folytatására, így a hosszú távon való fenntarthatóság is megoldható.

Bővebb információ: www.puskas.kispest.hu