Get Adobe Flash player

Bővül a Puskás iskola tabletes programja

A Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola „tablettel támogatott oktatási programja” eredményesen zárta az előző tanévet, s az új évet, új tervekkel, és még több eszközzel indítják az iskola pedagógusai. A program indulásakor 18 tablettel kezdték úttörő jellegű projektjüket, mely a tanév végére –adományok és támogatások révén– 44 modern eszközre bővült, a 2016-2017-es tanítási évben pedig már 46 táblagép áll a tanulók rendelkezésére. Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy a kutatási eredmények rendkívül biztatóak.

A kerületben már köztudott, hogy az intézmény a 2014-2015-ös tanévben indította tabletes projektjét, melynek első éve az előkészületeké, míg a második a gyakorlati megvalósításé volt, ennek kapcsán négy osztály (két elsős, két ötödikes) kezdte meg munkáját 18 tablettel támogatva, mely év végére 44 darabra bővült. A pilot program hangsúlyozottan tablettel támogatott, és nem tablet-alapú oktatást jelent; alapvetésként került meghatározásra, hogy a technológia, mint eszköz kerül használatba. Ez azt jelenti, hogy a jól bevett, működő oktatást segítő anyagok, módszerek megmaradtak, azonban azok hatékonyságát az IKT eszközeivel tervezték erősíteni.

1

Az első gyakorlati év kutatási eredményei, –melyek az eszközökhöz való viszonyulásra, tanulási, tanítási célú felhasználása vonatkoztak –, rendkívül pozitívak mind a tanulók, mind a pedagógusok visszajelzései alapján. Az előző tanévben 174 tablettel támogatott tanórára került sor, melyből 67 alsó tagozatban, 77 pedig felső tagozatban segítette a tanulók munkáját. A tanulói válaszok alapján a diákok 90%-a jól érezte magát a tanórákon, 87%-uk örült annak, hogy tabletet használhatott, és 80%-uk azt válaszolta, hogy a táblagép segítette tanulásukat. A kutatás arra is rávilágított, hogy a pedagógusok zöme közel 90%-ban elérte kitűzött pedagógiai célját, melyhez a táblagépek is hozzájárultak. Ugyanakkor válaszaik rámutatnak arra is, hogy a tabletes órára való többlet felkészülési idő közel 40 perc – mondta el Czékmán Balázs a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola informatikatanára.

2

A táblagépek miatt megnövekedett munkaidő a pedagógiai eredmények mellett ugyanakkor számos további sikert hozott az intézménynek. Nagyszabású projektjüket országos és helyi újságok is bemutatták, többször szerepeltek a Magyar Televízió és a Kispest TV adásaiban. Meghívást kaptak a Millenárison rendezett „Így tanulunk mi” szakmai konferenciára és szakkiállításra, melynek eredményeképpen az iskola két pedagógusa is„Microsoft Innovatív Oktatási Szakértő (MIEExpert)”tagságot kapott. Részt vettek az első ízben megrendezett Digitális Témahéten is, melynek zárónapján több mint hatvan regisztrált érdeklődő látogatta meg intézményüket. Tabletes programjukkal kapcsolatos törekvéseiket, céljaikat, eredményeiket három hazai és két külföldi konferencián mutatták be a szakma képviselőinek. Az iskola erőfeszítéseire azonban az egyik legnagyobb visszajelzés tanulóik öröme és sikerei, valamint a szülők támogató hozzáállása. Utóbbiról sokat elmond, hogy a tabletek jelentős részét magánadományból tudta megvásárolni az intézmény.

3

– Az elkezdett és sikeres út folytatásához ugyanakkor sok erőre és tettvággyal rendelkező tanítókra, tanárokra van szükség. A nyári pedagógus továbbképzésen résztvevők bizonyították, hogy utóbbiakból nincs hiány, hiszen a tantestület közel fele végezte el a tabletes tanfolyam első modulját. A 46 rendelkezésre álló táblagép, valamint az azokhoz kialakított speciális tároló- és töltőállvány biztosítja a szükséges infrastruktúrát. Az intézmény idei tanévre vonatkozó tervei között szerepel a tabletes tanórák számának növelése, a pedagógusok módszertanának bővítése, valamint jó gyakorlataik megismertetése, megosztása más intézményekkel, különös tekintettel az óvodákra. A tabletes program már nyolc osztályban került bevezetésre, így az iskola diákjainak közel fele használhatja a legmodernebb technológiát – sorolta az informatikatanár.

Mai világunkban a mobil eszközök használata már nélkülözhetetlen, ezért azokat minél hamarabb a tanulás, tanítás szolgálatába kell állítani. A Kispesti Puskás Ferenc Általános iskola ezért elkötelezett ebbe az irányba, melynek létjogosultságát az iskola tanulói, valamint a szakma is visszaigazolja.